2333
OBEJRZENIA PROFILU
6737
WEJŚCIA Z SOCIAL MEDIA
40689
OBEJRZENIA POSTÓW
3
PUNKTY ZA POSTY
20
WYRÓŻNIONE POSTY

Przepis na wigiliny barszcz czerwony z uszkami

Anna GrzesikAnna GrzesikFoodie

Rubinowoczerwonego, aromatycznego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnym stole. By jednak zachwycał głębią smaku, powinien być przygotowany na zakwasie. W Wigilię barszcz gotujemy w wersji postnej, bez dodatków mięsnych i podajemy go z uszkami, krokietami z kapustą, grzybami lub fasolą.

Składniki na barszcz czerwony: ok. 1 kg buraków, suszone grzyby (około 100 g), włoszczyzna (bez kapusty), ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i przygotowany zakwas.

Przygotowanie: Grzyby namaczamy na noc, gotujemy i odcedzamy. Wywar zostawiamy do zupy. Dodatkowo przygotowujemy wywar warzywny - z włoszczyzny i buraków. Dodajemy do niego przyprawy i gotujemy przez 20-30 minut. Przecedzamy przez sito i mieszamy z wywarem grzybowym. Następnie dodajemy kwas buraczany (proporcje: około 1/4 kwasu, reszta wywaru). Barszcz podgrzewamy na małym ogniu, ale uwaga! - nie można go zagotować, bo straci kolor. Możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem. Podajemy z uszkami lub krokietami.


Przepis na wigiliny barszcz czerwony z uszkami

Źródło zdjęcia: http://justmydelicious.com/wp-content/uploads/2013/12/Barszcz-z-Uszkami-1-682x1024.jpg

Anna GrzesikAnna Grzesik
  • Oceń:
  • 0
Poprzedni wpisPrzepis na śledzie korzenne z cynamonem, anyżem, imbiremPrzepis na śledzie korzenne z cynamonem, anyżem, imbirem
Następny wpisPrzepis na wigilijną zupę migdałową na słodkoPrzepis na wigilijną zupę migdałową na słodko

Komentarze

zobacz również

2333
OBEJRZENIA PROFILU
6737
WEJŚCIA Z SOCIAL MEDIA
40689
OBEJRZENIA POSTÓW
3
PUNKTY ZA POSTY
20
WYRÓŻNIONE POSTY

Najpopularniejsze